Koroner Arter Nedir?

Koroner Arter Hastalığı Nedir?
Koroner Arter Hastalığındaki Risk Faktörleri
Koroner Arter Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Koroner Arter Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Koroner Arter Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?
Koroner Arter Hastalığının Tedavisi

Miyokard Enfarktüsü (Kalp Krizi) Nedir?
Koroner Bypass Ameliyatı Nedir?

Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bypass Riskli Bir Ameliyat Mıdır?
Koroner Arter Hastalığı İle İlgili Sık Sorulan Sorular
1- Koroner Arter Cerrahisi İçin Hangi Testler Yapılır?
Koroner arter cerrahisi öncesinde EKG, ekokardiyografi, stres testi, anjiyografi ve kan testleri gibi tetkikler yapılır. Bu testler, kalp damarlarının durumunu ve cerrahinin gerekliliğini değerlendirir.
2- Koroner Arter Hastalığının Genetik Faktörleri Var Mıdır?
Evet, ailede koroner arter hastalığı öyküsü varsa genetik yatkınlık olabilir. Özellikle ebeveynlerde erken yaşta kalp krizi öyküsü, riski artırır.
3- Koroner Bypass Ameliyatı Nedir, Kimlere Uygulanır?
Kalbimizin kendi ihtiyacı olan kanı “koroner arter” adı verilen atardamarlar getirir. Bu damarlarda, zaman içinde daralma ve tıkanmalar görülebilir. Bunun sonucunda; kalp yeterince beslenemeyip, görevlerini tam anlamıyla yapamaz hale gelebilir. Bu kişilerde göğüs ağrısı veya kalp krizi riski ortaya çıkar. Bu noktada tıkanan kalp damarlarının yerine yeni damarların takılması işlemine “Koroner Bypass Ameliyatı“denir.”
4- Bypass İçin Alınan Bu Damarların Kullanılması Bir Sorun Yaratır Mı?
Bu damarlar, işlevsel olarak yedekli bir sistemin parçası dahilinde çalıştıklarından, bulunmaları gereken orijinal yerden alınıp, kalpte kullanılmaları herhangi bir fonksiyon eksikliğine neden olmaz.
5- Bypass Hangi Durumlarda Yapılır?
- Birden fazla koroner damarın, ameliyatsız yöntemlerle (balon-stent) açılamadığı durumlarda,
- Bir veya daha fazla damarın, daha önce ameliyatsız yöntemlerle açılmış olmakla birlikte yeniden tıkandığı durumlarda,
- Kalp kapak operasyonu gerektiren durumlarda bir veya daha fazla koroner arterin hastalığında yapılması gereklidir.
6- Bypass Ameliyatından Sonra Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?
Bu tür bir operasyondan sonra hastanın daha önceki yaşam tarzını büyük ölçüde değiştirmesi gereklidir. Yeme içme düzeni, ilaç kullanımı, seyahat programı, spor aktiviteleri ve günlük yaşam konusunda doktorun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmelidir.
7- Bypass Ameliyatından Sonra Diyet Önemli Midir?
Operasyon geçiren kişi beslenme alışkanlıkları için yeni bir düzen edinmeli, kalp sağlığını koruyucu bir diyet tipine uyum sağlamalıdır. Hastaya mümkünse beslenme ve diyet uzmanından yardım alması önerilir.
8- Bypass Kişide Psikolojik Bozukluk Yaratır Mı?
Ameliyat sonrasında hastanın yaşamındaki bu köklü değişiklikler pek çok hasta tarafından rahatlıkla tolere edilse de, bazen önemli psikolojik sıkıntılara yol açabilir. Bu durumda psikolojik yardım gerekebilir.
9- Bypass Geçiren Kişinin Cinsel Yaşamı Olumsuz Etkileniyor Mu?
Bu tür bir operasyon geçirenlerde kuşkusuz cinsel yaşam da önemli ölçüde etkilenir. Ancak bu durumdaki hastaların ileri yaş grubunda olmaları, bu durumu nispeten hafifletmektedir. Genç gruptaki hastaların ise; bu durumu şiddetlendirici bazı ilaçların kullanımından mümkün olabildiğince kaçınması, kardiyolog ve kalp cerrahlarınca özen gösterilen bir konudur. Ayrıca bu durumdaki hastalarda “erektil disfonksiyon” bozukluğunda kullanılan bazı ilaçların çok riskli olduğu, bazı durumlarda ölümcül sonuçlara neden olabileceği açıkça ifade edilmelidir.