Uzaktan Hasta Takip Sistemleri, Hastanemizin TÜBİTAK Destekli Projesi

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Aybek’in önderliğinde başlatılan ve TOBB ETÜ Üniversitesin’de Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı Uzaktan Hasta Takip Sistemi ile Kalp Ameliyatı veya Kalp Krizi sonrası hastaların Vital Parametreleri (Tansiyon, EKG, Saturasyon, Hemoglobulin, Kan Gazları vb.) evden takip edilebiliyor, Hastalar Doktoru ile anlık iletişim kurabiliyorlar. Teknoloji ilerledikçe, sağlık sektörü de bundan yararlanmakta ve hastaların tedavi imkanlarından maksimal yararlanmaları için, bu ilerlemelerin pratik hayata geçirilmesi kaçınılmaz bir hale gelmektedir.

Özellikle Kalp Ameliyatları hastaların çekinerek kabullendikleri, süreçlerine yabancı oldukları ve kendileri için hayatlarında bir dönüm noktası olarak gördükleri bir durumdur. Ameliyat öncesi hazırlık ve ameliyat süreci ne kadar önemli ise, ameliyattan sonraki dönem de o kadar önemlidir. İster göğüs kafesi açılarak isterse minik kesilerle yapılsın, “kalp ameliyatı” sonucunda “kalp ameliyatıdır” ve hastaların bu dönemi rahat, konforlu bir biçimde atlatmaları için teknolojinin de en son imkanlarının kullanılması elzem olabilir.

İşte bu sebeplerden dolayı, TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Aybek’in önderliğinde başlatılan Proje ile, Kalp Ameliyatı sonrası hastaların uzaktan, hastanedeki monitör sistemlerine benzer, ama mobil cihazlar ile takibi konusu ele alınmıştır. Bu koruyucu tedavi konsepti ile olası komplikasyonlar öncesinden tespit edilerek, hasta vakit kaybetmeden tedavi olabilmektedirler. Örneğin : Ameliyat sonrası ritm bozuklukları, Akciğerlerde su toplaması veya kalbin çeperinde sıvı toplanması (Tamponad) gibi olası komplikasyonlara erken tanı imkanı sağlanabilmektedir. Bu projenin Ar-Ge çalışmalarının başında olan Prof. Dr. Tayfun Aybek şunları ekledi : “Tüm Dünya’da uzaktan hasta takip sistemleri inanılmaz bir hızla gelişmekte. Kablolu veya kablosuz cihazlar ile hastalara nasıl daha fazla fayda sağlanır konusu işleniyor. Biz de TOBB ETÜ Üniveristesi Tıp Fakültesi olarak hazırladığımız proje ile (Proje adı = Bulut Sağlık Çantası, Cloud Health Case) tüm medikal cihazları tanıyan ve bunları tek bir yazılım sisteminde birleştiren bir platform geliştiriyoruz. Bunun yanına hastanın Doktoru ile video konferans üzerinden haberleşmesini sağlayan bir tablet yerleştirdik, hastanın ihtiyacı olan cihazları bir çantada buluşturduk. Şimdi amacımız TÜBİTAK Projesi ile Dünya’daki tüm bu türden cihazların bu yazılıma entegrasyonunu sağlamak, universal bir sistem geliştirmek. ” Aşağıda bir örneği görülen bu çantaya konulan tıbbi cihazlar (Tansiyon aleti, EKG, Holter, Kan Gazı Cihazı, INR Cihazı, Saturasyon vs…) hastanın ihtiyacına göre değiştirilebiliyor ve hastaların parmağına veya göğsüne taktıkları bu cihazlardan çıkan sinyaller direkt Hastaneye veya Doktora ulaştırılıyor. Doktor Bilgisayarında anlık ve canlı olarak, sanki hasta hastanede imiş gibi takip edebiliyor.

 

Dr. Tayfun Aybek şöyle devam etti : ” İnternet hızının iyileşmesi sayesinde gönderilen sinyaller bize anlık ulaşıyor. Bu sistemle hasta nerede olursa olsun, şehir dışında, farklı ülkede ve hatta uçakta havada seyahat ederken dahi kontrol altında olabilmektedirler. Doktoru ile anında irtibata geçebiliyor veya günlük sanal ortamda vizit yapabiliyorlar. Proje TÜBİTAK Hakemleri tarafından değerlendirildikten sonra desteğe layık görülmüş ve hayata geçirilmeye başlanmıştır. “

Ulusal teknolojilerin her geçen gün önem kazandığı dönemde, sağlık alanında ve özellikle sağlık turizminde son yıllarda ivme kazanmış bir ülke olarak Türkiye’miz için bu türden birçok sonlandırılmış ve hayata geçirilmiş projelere ne kadar ihtiyacı olduğunu bilmekteyiz. Ümid ederiz bu proje de birçok hastanın şifaya kavuşmasında bir katkı sağlar ve hayat kurtarıcı tedavilere yönlendirmede efektif bir araç olur.