Ameliyat sonrası süreçte nelere dikkat etmeliyim?
Yan pozisyonda yatmamalısınız ve tüm vücut yükünü tek bir kola vererek ayakta durmaktan veya ayakta durmaktan kaçınmalı ve kollarınızı başınızın üzerine kaldırmamalısınız. Diğer öneriler arasında düzenli olarak ilaç kullanımı, mümkün olduğunca hareketli olmak ve düzenli aralıklarla yürümek ve derin nefes almak, balon şişirmek veya üçlü akış cihazı kullanmak yer alır.
Ameliyat sonrası dönemde ne zaman yürümeye başlayabilirim? Ne kadar süre yürüyebilirim?
Ameliyat sonrası dönemde yoğun bakım ünitesine transfer edilen tüm hastalar, hemşireler tarafından desteklenirken mekanik ventilasyon durdurulduktan birkaç saat sonra mobilize edilir. Diğer gün yatarak tedavi kliniğine taburcu edildikten sonra bile, yürüme için herhangi bir kontrendikasyon yoktur. Hastalar, evlerine taburcu edildikten sonra, kendi takdirlerine bağlı olarak, düzenli aralıklarla yürüyebilirler ve yürümelidirler; ancak hasta yorulmaktan kaçınmalıdır. Konu tamamen hastanın durumuyla ilgilidir.
Ne zaman dışarı çıkabilirim?
Hastalar taburcu olduktan sonra istedikleri zaman dışarı çıkabilirler. Elbette hava koşullarını göz önünde bulundurarak kıyafet giyilmelidir.
Ne zaman banyo yapabilirim?
Yara yeri kaba bir şekilde ovulmadığı ve yara banyodan hemen sonra kurutulmadığı sürece banyo yapmanın bir kontrendikasyonu yoktur. Ancak, hastalara iltihaplı yara iyileşene ve yara pansumanı durdurulana kadar banyo yapmaktan kaçınmaları önerilir. Bu hastalar sadece başlarını yıkayabilir veya vücutlarını sabun ve temiz bir havluyla temizleyebilir.
Yarama pansuman yaptırmalı mıyım?
Yara, kesiler temiz ve kuruysa 2. Gün açık bırakılacaktır. Yaralara dezenfektan bir preparat olan Opside püskürtülür. Bu arada yara üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturulur. Yara ıslaksa veya sızıntı veya kanama gözlenirse yara kapalı tutulur. Taburcu olduktan sonra bu tür şikayetler ortaya çıkarsa yara pansumanına ihtiyacınız olacaktır. Aksi takdirde yara pansumanı gerekmez.
Yaraları temiz tutmak için ne yapmalıyım?
Sık sık kıyafetlerinizi değiştirmelisiniz ve özellikle kadın denekler sütyen giymeli ve meme arası bölgeyi temiz tutmalıdır. Yaraları kaşımaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Diyabet hastasıysanız, kan şekerinizi düzenli aralıklarla kontrol ettirmeli ve kan şekerini yükseltebilecek her şeyden kaçınmalısınız. Gerekirse kan şekerinizi düzenlemek için bir Endokrinoloğa danışmalısınız. Özellikle kadın denekler, inframammariyen kıvrımları ve meme içi bölgeleri kuru tutmak için eczaneden temiz gazlı bez tedarik edebilir.
Takip ziyaretim ne zaman olacak?
Taburcu olduktan sonra 1 ay sonra takip ziyaretine katılacaksınız. Takip ziyaretinin tarihi, taburcu olmadan önce size teslim edilecek epikriz olarak da bilinen bir rapora da yazılır.
Sırt üstü yatabilir miyim?
Göğüs boşluğu orta hatta açılırsa (median sternotomi), tüm hastalar 1 ay boyunca yan pozisyonda yatmaktan kaçınmalıdır; hastalar sırtüstü veya kayın sandalye pozisyonunda yatabilirler. Hasta sırtüstü yatıyorsa, hastadan inerken hastaya yardım edilmeli veya destek almak için ayak tahtasına bir kayış sarılmalıdır.
Ziyaretçi kabul edebilir miyim?
Kalabalık ziyaretçilerden her zaman kaçınmalısınız, eğer küçük bir odadan çıkıyorsanız. Odanız kötü havalandırılmışsa mikroplar sizi çok takdir edecektir. Kontaminasyon riski yüksek olacaktır. Ziyaretçiler kısa süre kalmalı, ayrıca hastayı kucaklamaktan ve öpmekten kaçınmalıdır; oda her zaman iyi havalandırılmalıdır (günde en fazla 1 ziyaretçi). Özellikle bulaşıcı hastalığı olan kişilerden uzak durmalısınız. Ev sakinlerinden uzak durmanız gereksiz değildir. Aile üyelerinize dezenfektan kullanmaktan ziyade sık sık ellerini yıkamalarını öneriyoruz.
Göğüs duvarının lateral tarafında sızıntı var mı? Ne yapmalıyım? Korkmalı mıyım?
Damla benzeri berrak veya hemorajik sızıntı, postoperatif süreçte enfeksiyon belirtisi değildir. Sıvı çok viskoz ise, bir doktora görünmeniz daha iyi olur. Drenler postoperatif süreçte çekildikten sonra, kanamayı kontrol etmek için yerleştirilen drenlerin ponksiyon yerlerinde sızıntı görülebilir. Bu sızıntı anormal bir durum değildir. Yara pansumanı, günlük aralıklarla, gazlı bez kullanılarak yapılabilir.
Göğüs duvarında tahriş, karıncalanma ve ağrı hissediyorum ama kesi çizgisinde hissetmiyorum. Herhangi bir sorun var mı?
Ameliyat sırasında kalbi açığa çıkarmak için göğüs kemiğiniz, yani göğüs kemiğiniz kesilir. Daha sonra, retraktör olarak da bilinen bir cihaz kullanılarak bilateral göğüs duvarları bilateral meme seviyesine kadar açılır. Bu nedenle, ön göğüs duvarı ve kaburgalardaki kaslar sıkışır ve buna bağlı olarak göğüs duvarınızda ağrı hissedebilirsiniz. Ayrıca, bazı hastalarda göğüs duvarının sol tarafına veya hatta göğüs duvarının her iki tarafına damar greftleri alınır ve bu nedenle ön göğüs duvarında uyuşma hissetmeniz tamamen normaldir. Bunları göremeseniz bile, bu yaralar iyileşecek ve gerilme, geri çekilme, iğne batması veya bıçak saplanması gibi ağrılara neden olacaktır. Bunların hepsi ameliyat sonrası süreçte beklenen durumlardır. Zamanla hafifleyecektir. Ağrı kesicilerin düzenli kullanımı, bu dönemi daha kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Kolumda ağrı ve uyuşma hissediyorum. Neden?
Koroner bypass ameliyatında arteriyel greft elde etmek için kolunuzun derisinde bir kesi yapılır. Bu nedenle, kesi hattında ağrı beklenen bir sonuçtur. Uyuşma, damar grefti elde edilirken küçük sinir uçlarının yaralanmasından kaynaklanır. Zamanla geriler. Uygun egzersizler yapmak (elleri açmak ve kapatmak) iyileşmeyi kolaylaştıracaktır. Stres topları da kullanabilirsiniz.
Ameliyattan önce kullandığım ilaçları kullanacak mıyım?
Sadece reçete edilen ilaçları kullanacaksınız. Reçete edilen ilaçlarla birlikte, diğer rahatsızlıklar (diyabet, astım, uykusuzluk, depresyon, panik atak, epilepsi vb.) için ilaçları da kullanabilirsiniz.
Rapor olmadan ilaç alamıyorum. Ne yapacağım?
Tıbbi ürün raporu, hasta payı ödemeden 3 aylık tedavi için yeterli olacak ilaçları almanıza olanak tanır. Bu tür raporlar 2 yıl geçerlidir. Reçete edilen tüm ilaçları alabilirsiniz. İstisnalar Plavix, Karum ve Pingel’dir. Bu ilaçların tam fiyatını ödemelisiniz. Ancak, 6 ay içinde stent implantasyonunu belgelendiren bir anjiyografi raporunuz varsa, bu ilaçlar da sigortanız tarafından karşılanacaktır. Takip ziyaretine gittiğinizde ilaç tedaviniz planlanacaktır. Bu nedenle, sürekli kullanılacak ilaçlar için bir rapor düzenlenecektir.
Bu ilaçları ne kadar süre kullanacağım?
Takip ziyaretine gelene kadar ilaçlarınızı düzenli olarak alacaksınız. Mide ilacınız (Omeprol) ve kan inceltici (Plavix) tükenirse size tekrar ilaç reçete edilecektir.
Ne zaman araba kullanabilirim?
Göğüs kemiğinde birleşmenin sağlanıp sağlanmadığı, takip ziyaretine gittiğinizde size bildirilecektir. Göğüs kemiğinde birleşme doğrulanırsa, kısa mesafeli araba kullanabilirsiniz.
Cinsel ilişkiye girebilir miyim?
Göğüs kemiğinde kaynama sağlandığı ve takip muayenesinde yan pozisyonda yatmanıza izin verildiği takdirde cinsel ilişkiye girebilirsiniz.
Ameliyat sonrası dönemde yolculuk yapabilir miyim?
Taburcu olduktan hemen sonra araç, tren veya uçakla ikametgahınıza gidebilirsiniz. Arabayla seyahat ediyorsanız 2 saatlik aralıklarla mola vermeli ve kısa bir yürüyüş yapmalısınız. Hastaları ambulansla eve transfer etmenize gerek yoktur.
Ağrı, göğüs ağrısı; sırt ağrısı?
Kas sertliği ve kemik ağrısı, ameliyat sonrası süreçte sınırlı hareketliliğe bağlı olası sonuçlardır. Bu ağrıları hafifletmek için mümkün olduğunca yürümeli ve hareket etmelisiniz. Taburcu olduğunuzda bir ağrı kesici olan Novalgin önerilir. Ancak ilaca yanıt yoksa veya yorgun hissediyorsanız, yüksek dozlardan kaçınılması koşuluyla Voltaren veya benzeri preparatlar (Diclomec, Cataflam vb.) alabilirsiniz. Yukarıda yazılan önerilerle birlikte sırtınıza ve yan bölgenize sıcak havlu uygulayabilirsiniz. Tüm bu önlemlere rağmen ağrı devam ederse, bir doktora görünmeniz daha iyi olur?
Triflow’u ne kadar süre kullanacağım?
Ameliyat sonrası dönemde akciğer egzersizi için verilen Triflow’u bir ay kullanmalısınız. Eğer dışarıda herhangi bir şikayetiniz olmadan yürüyebiliyorsanız cihazı kullanmanıza gerek yoktur.
Kompresyon çoraplarını ne kadar süre giyeceğim? Ameliyat sonrası dönemde 1 aya kadar çorap giymelisiniz; sınırlı hareket kabiliyetiniz ortadan kalktıktan ve dışarıda yürümeye başladıktan sonra çoraplara ihtiyacınız kalmayacaktır.
Ayaklarım neden şişiyor?
Şişmiş ayaklar ve ayak bileği, bacakların sınırlı hareketliliğine ve çeşitli ilaçlara (örneğin Diltizem) bağlı olarak ortaya çıkan geçici durumlardır. Gece yatağa girdiğinizde, şişliği hafifletmek için ayaklarınızın altına bir veya iki yastık koyabilirsiniz. Gece tekrar şişlik oluşabilir. Bu yöntem, endişelere yol açabilecek ve diüretik tedavi gerektirebilecek ciddi şişlikler için geçerli değildir.