Korona mı ? Kalbimiz mi?
Bugün Dünya Kalp Günü ; Koronavirüs dolayısı ile acaba gerçekten kalbimize gerekli özeni gösteriyormuyuz ? Acaba Korona dan çekindiğimiz için kontrol ettirmiyormuyuz ? Hangisi daha önemli ? Korona Virüs hayatımıza girdi ve hala korku saçıyor. Sokağa çıkma yasakları, 2. dalga, 3. dalga vs derken kendi sağlığımızı bir kenara koymaya başladık. Acaba ne kadar kalp hastası evinde bu virüsten korkarak yaşıyor ? Acaba ne kadar kalp hastası bu Virüsten dolayı hastaneye gitmekten korktuğu için mağdur kalıyor ?
Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin (ACC) açıklamasında, Çin’den gelen vaka raporlarına göre, koronavirüs, özellikle kardiyovasküler hastalıkları olan kişiler için daha yüksek bir ölüm ve komplikasyon riski ile ilişkili olduğu bildirilmektedir. Zaten kısıtlanmış olan kalp fonksiyonu stres altındadır ve virüs enfeksiyonu tarafından çabucak alt üst edilmektedir.
Kalp hastaları için önemli tavsiyeler
ACC uzmanları, kardiyak riskli hastalar için güncel öneriler yayınladı. Diğer şeylerin yanı sıra şunları tavsiye ediyorlar:
– Kardiyovasküler hastalar vücutlarını dikkatle dinlemeli ve aşırı öksürmek zorunda kaldıklarında veya nefes darlığı çekiyorlarsa özel dikkat göstermelidir. Covid-19 hastalığının akut kalp krizinin klasik semptomlarını gölgede bırakma riski vardır. Sonuç olarak, geç tanınabilir veya hiç tanınmayabilir. Bu nedenle şüpheli durumlarda kontrol ettirmek önemli.
– Doktor tarafından verilen ilaçların tutarlı kullanımı kalp damar hastalığı olan tüm insanlar için önemlidir. Ciddi hastalık veya karantina durumunda bunların aylık bir miktarı evde bulundurulmalıdır.
– İnfluenza ve Covid-19 veya başka bir akciğer hastalığı ile çifte enfeksiyondan kaçınmak için kalp hastalığı olan hastaların pnömokok (Zatürre) ve influenzaya karşı aşılanması da önemlidir.
– Tavsiyeye ihtiyacınız varsa, mümkünse Tele Tıp (Video Konferans) imkanlarını kullanmalısınız. Bazen önemli durum / Önemsiz durum ayırt edilemez.
– Genel olarak kalp hastaları dengeli beslenmenin yanı sıra yeterli uyku ve stres yönetimine de dikkat etmelidir. Güçlendirilmiş bir bağışıklık sistemi, kendinizi koronavirüs enfeksiyonuna karşı korumaya da yardımcı olabilir.
Koronavirüs ile hayatımıza giren değişiklikleri hepimiz yakından takip ediyoruz. Ama bu süreçte kalbimizin güçlü ve bakımlı olması gereklidir. Ne kadar daha süreceğini tahmin bile edemediğimiz bu sürece güçlü bir kalp ile girebilmek için ihmalkar olmamalıyız. En ufak şüphede kontrol ettirmeliyiz, kalp beklemez. Koronaya karşı savaşta güçlü kalplere ihtiyacımız var, Dünya Kalp gününüz kutlu olsun.