https://youtube.com/watch?v=19MTpG1zclY

Kalp atışı, bir hayatı sürdürmek anlamına gelir. Kalp hastalıkları dünyada birincil ölüm nedenidir. İlaçlar ve girişimsel yöntemler tedaviye cevap vermediğinde, kalp hastaları için tek çare ameliyat olur. Açık kalp ameliyatları çok popüler olmasına ve birçok sağlık kuruluşunda uygulanmasına rağmen, günümüzde Kalp Damar Cerrahisi’nde de yeni yaklaşımlar bulunmaktadır. İnsan ömrü her geçen gün uzamaktadır. Bu nedenle kalp ameliyatları yaşlılar ve riskli insan grupları için de uygulanabilir. Alanda gelişen yöntemlerle birlikte sonuçlar da iyileşmektedir.

Bypass ameliyatları, kalp deliğinin kapatılması, kalp kapak tamiri ve aort ameliyatları… Siz veya yakınlarınızın bu ameliyatlardan birine ihtiyacı varsa, sadece deneyimli bir cerraha değil, aynı zamanda bu alandaki yenilikleri yakından takip eden birine ihtiyacınız var.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde okurken Doktor Tayfun Aybek Almanya’ya gitti ve kariyerini Frankfurt Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 2007 yılında Türkiye’ye döndü. Tıp camiasında farklı ve yenilikçi yöntemleriyle ‘Golden Lancet’ olarak tanındı. Halen Ankara TOBB ETÜ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde akademisyen olarak çalışmaktadır.

Kalp krizi ve komplikasyonları çok kötü sonuçlara yol açabilir. Yaşam kalitesini bozabilir ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Peki kalp damarlarında tıkanıklık olduğunda ne yapmalıyız? Neleri bilmeliyiz? Dünyanın her yerinden insanlar Ankara’ya gelip bypass ameliyatı oluyor. Bunu tercih etmelerinin nedenini Prof. Dr. Tayfun Aybek’ten öğrenelim.

TA: Kalp damarlarındaki tıkanıklıkları nasıl tedavi edebiliriz? Günümüzde bunun için tek yöntem Koroner Arter Baypas Cerrahisi’dir. Yani cerrahi yöntemle tıkanıklığa köprü oluşturmak için bir damar alınır. Genellikle bunu açık kalp cerrahisi yöntemiyle yaparız. Göğüs kafesini tamamen açmak anlamına gelir. Ancak sadece bir veya iki damar varsa kapalı kalp cerrahisi yöntemini tercih ederiz. Bu yöntemde göğüs kafesini tamamen açmayız, bunun yerine kalbi 5 cm’lik küçük bir kesiden açarız, bu yöntemi atan kalbe uygularız.

Tüm kapak ve bypass ameliyatları kalite ve kontrol açısından test edilir ve hasta testten geçtikten sonra yoğun bakım ünitesine alınır. Prof. Dr. Tayfun Aybek yoğun bakım sürecinin mümkün olduğunca kısa olması gerektiğini düşünüyor. Hastalar normal servise alınmalı ve daha hızlı iyileşmek için fizyoterapi programlarına başlamalı ve koruyucu tedaviler ve hastalıkları hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmelidir.

Bu hastaların ameliyat sonrası dönemde takibi de oldukça önemlidir. Prof. Dr. Tayfun Aybek, hastaların ameliyat sonrası dönemde Uzaktan Hasta İzleme Sistemleri ile takip edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu sistem sayesinde hastaların ekokardiyografisi, tansiyonu, oksijen satürasyonu, hemoglobini ve kardiyak çıktıları uzaktan ölçülebiliyor. Bu şekilde aritmi, akciğer ve kalpte su toplanması ve benzeri komplikasyonlar önceden ayırt edilip tedavi edilebiliyor.

Kalbinizde bir sorun varsa, bu alanda deneyimli ve yenilikler arayan cerrahlara güvenmelisiniz. Kalbiniz hayatınızdır. Lütfen ona iyi bakın.